Az önfejlesztés szerepe a vezetésben

Évekkel ezelőtt egy fantasztikus tréningcsoporttal dolgoztam. Egy lapkiadó intelligens, kritikus, ugyanakkor nyitott és fejlődni vágyó munkatársaival töltöttem el néhány felejthetetlen napot.

A vezetői program egy pontján feltettem a kérdést: “Szerintetek mi a vezetés?” Kaptak némi időt a válasz megfogalmazására, majd megbeszéltük az összegyűjtött gondolatokat.

Egyikük – egy főszerkesztő helyettes – megközelítése mély nyomot hagyott bennem.

Ő a következőt mondta:

“A vezetés az, amikor elindulok előre, nem nézek hátra, és mindvégig tudom, hogy jönnek utánam az emberek.”

Ragyogó gondolat!

Amikor egy vezető kellő időt szán saját önképzésére, és amikor támogatja a beosztottak, de akár még a nem a szervezeti egységébe tartozó munkatársak önfejlesztését is (ld. az(Ön)fejlesztés és lojalitás… Vezető hatékonyság című írást), akkor jó eséllyel nyeri el a fenti gondolatban leírt tiszteletet, bizalmat és odafigyelést.

Természetesen, fontos odafigyelni arra, hogy vezetőként nem elég pusztán csak kivívni ezt a “státuszt”, meg is kell tartani azt. Azért került a “státusz” szó idézőjelbe, mert valójában egy állandóan mozgásban lévő, dinamikus folyamatról beszélünk.

Persze, joggal merül fel még egy gyakran elhangzó felvetés: vajon mennyire fontos az, hogy a vezető szakmailag mindenkor a kollégák előtt, vagyis magasabb szinten járjon?

Ki ne hallotta volna már a következő mondatokat?

“Nekem ő ne magyarázzon! Már akkor ezt csináltam, amikor ő még csak…” vagy “Fogalma sincs az egészről. A kisujjamban több van, mint benne!”, stb…

De vajon igaza van-e az előbbi mondatok gazdáinak? Kell-e, hogy a vezető mindent jobban tudjon, hogy bármikor meg tudja válaszolni a hozzá intézett kérdéseket?

Nos, egyfelől igen, másfelől nem.

Elvárható-e az, hogy egy óriásvállalat vezetője minden részterülethez vagy akárcsak valamennyi főbb területhez értsen? Persze, hogy nem…

Láttunk-e már olyat, hogy teljesen kívülálló személy hozott létre egy vállalkozást, mert bár szakmailag nincs otthon az adott területen, vezetőként mindent megtett annak érdekében, hogy tökéletesen kézben tartsa a folyamatokat? Igen! Saját önfejlesztését abba az irányba vitte, hogy képes legyen a cég vezetőjeként a stratégiai feladatok ellátására, miközben az egyes területekre megtalálta a megfelelő szakembereket.

Tapasztaltunk már olyat is, hogy éppen a vezető szaktudása alapozta meg a feltétlen bizalmat és lojalitást? Hogyne.

Akkor – ha egyáltalán létezik ilyen – mi a megfelelő válasz?

Azt gondolom, hogy ha már szakmai tudásról van szó, egy egyszerű kérdés sok tekintetben jó kiindulópont lehet: milyen szakmaiságról beszélünk? Humán, pénzügyi, értékesítési, gyártási-technológiai, logisztikai…

Eljutottunk arra a pontra, amikor élesen külön kell választanunk két gondolatot. A menedzser és a vezető fogalmát. Amikor vezetőről beszélünk, akkor arra az emberre gondolunk, aki elsősorban személyisége, karizmatikussága miatt kerül mások látóterébe.

Ő tipikusan az az ember, akit nem kinevezése okán követnek az emberek, mert muszáj, hanem azért, mert érdemes.

 

Vezetők gondolatai, vezetési praktikák és hétköznapi hatékonyság?  Ide kattintva iratkozhatsz fel YouTube csatornámra.

 

Itt feliratkozva kaphatod meg a díjmentes “9P” Akadémia gyűjteményt.

Ez a következő, teljes rendszeremet érintő írásokat tartalmazza:

1. A testtartásban rejlő erő / 2. Gyalogolj az egészségedért! Az erő alapjai… / 3. Mentsd meg az életedet! A légzés varázslatos világa… / 4. A partner megértésének művészete / 5. Stresszkezelés a mindennapokban / 6. Edd magad egészségesre! / 7. Nagyobb testtudatosság, teljesebb élet / 8. Kalandozás az önbecsülés óceánján… Határozd meg Te a saját értékedet! / 9. Kommunikáld magad boldoggá! / 10. Az ideális vállalkozás, avagy hogyan gondold végig… / 11. Túllégzéssel az egészségért / 12. A Wim Hof Módszer második és harmadik alappillére. A hideg és a mentális fókusz szerepe / 13. Fejlesztés és lojalitás… Ok és okozat

Oszd meg a cikket:

Hasonló cikkeink

EGÉSZSÉGESEBBEN A WIM HOF MÓDSZERREL

A Wim Hof Módszer gyakorlása segít abban, hogy teljesebb életet élhess. A hormonrendszer ésszerű befolyásolása, a tudat megfelelő fókuszálása és a hidegterápia fokozatos bevezetése segít megőrizni az egészséget és megelőzni

Tovább olvasom »